Teodor Johansson: Varför är det okej för staten att snatta?

Teodor Johansson: Varför är det okej för staten att snatta?

Under min uppväxt lärde mina föräldrar mig att man tar inte något utan tillåtelse. Tänk att du är ett barn och går på dagis, någon av de andra barnen har precis fått en ny leksaks brandbil av sina föräldrar och tar med den för att visa de andra barnen. Du tänker då ’’Wow, en sådan vill jag med ha’’ och tar brandbilen från det andra barnet. Barnet blir ledsen och börjar gråta, vad gör de vuxna då? De skulle såklart ta brandbilen från dig, ge tillbaka den till barnet som faktiskt fick brandbilen och säga till dig att man får inte ta andras saker om dom inte tillåter dig. Nästa dag har ett annat barn med sig en ny docka. Du vill med ha samma docka och tar även den från detta barn. Lärarna säger åt dig samt berättar det för dina föräldrar så att de kan ingripa.

Nu är det några år senare. Du har precis börjat på gymnasiet och är inne på en tom Ica butik. Du går runt bland de olika hyllorna och känner lukten av de nybakade wienerbröden. Maten i skolan var inte så speciellt god och du känner att det kurrar i magen. Sedan ser du en chokladkaka. Du känner med handen i fickan men det är inget där, du är helt pank. Sedan kollar du dig omkring och gömmer chokladkakan innanför jackan. På väg ut känner du att någon tar tag i din arm, det är en anställd i Ica butiken. Någon har sett dig på kamerorna när du tog chokladkakan, hon leder dig tillbaka in i butiken och ringer polisen. Butiken anmäler stölden och polisen kör dig hem till dina föräldrar som sitter vid köksbordet väntande på att du ska komma hem.

Det går några år till. Du har precis tagit din examen på ett fint universitet och har fått ditt första jobb. Jobbet går bra och du verkligen trivs med att göra det du alltid velat göra. Du jobbar övertid för att komma längre i din karriär och få in en bonus av chefen när månaden är slut.  Månaden är nu slut, du har precis fått en notis på din dator att ditt lönebesked nu finns på mailen och är upprymd för att allt det hårda arbetet du lagt ner nu skulle belönas. Du öppnar mailet och blir stum. Allt det hårda arbetet du har lagt ner har staten sedan tagit i skatt för att läggas på saker som kultur och elcyklar. Men du bor ju på landet och inte i behov av en elcykel, du måste köra bil. Du sitter och kollar på mailet och tänker på den gången du tog den där leksaken på dagis och chokladkakan du stal från Ica. I Sverige är ju ändå stöld ett brott, men hur kan då detta vara moraliskt?

 Skatt är alltid att ta något någon annan har kämpat för.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *