Lukas Zeiler: Greta är inte problemet; mobbmentaliteten är

Lukas Zeiler: Greta är inte problemet; mobbmentaliteten är

Greta är inte problemet uatn mobbmentaliteten  

Att 16 åriga Greta Thunberg inte bara tagit Sverige, men även resten av Europa med storm är något som inte ens de mest medie abstinenta har missat. Klimatfrågan hon driver är, och kommer fortsätta vara en drivande fråga för både den här regeringen och framtida, inte minst med tanke på att andelen kärnkraft vi genererar här i Sverige är påväg ner. Både Ringhals 1 och 2 ska stängas ner och vi kommer behöva förlita oss på annan energikälla vilket troligen betyder att vi kommer behöva importera ännu mer tysk kol eller dylikt.

Hon har inte bara lyckats väcka allvaret i frågan utan även mobiliserat miljontals tonåringar över hela jorden, något som synts vid de tusentals protester som hände senast den 15:e mars. De här protesterna har satt press på politikerna att göra något – och det är ju något bra, eller? Svaret till det är både ja och nej…

Att politikerna behöver ta ansvar för klimatet och den lagstiftning som har skadat planeten i flera årtionden är viktigt och  vi borde inte trycka ner Greta för det hon har gjort. Problematiken ligger därför inte i vad hon själv har gjort utan istället vad som händer när man samlar en mobb av människor. Det enda som protestanterna har gemensamt är deras missnöje och ingen av dem känner att politikerna gör tillräckligt.

Mentaliteten att politikerna inte gör tillräckligt kan vara väldigt nyttig till en början men kan leda till bedrövliga konsekvenser om man inte nöjer sig med adekvat och tillräcklig förändring. Det är när en sådan inställning stannar kvar hos protestanterna som politikerförakt föds trots att vi som ett samhälle istället borde försöka få in fler unga i politiken. Det här politikerföraktet kommer leda till att färre vill bli just politiker och engagemanget går ner.

För att knyta ihop det här så är det viktigt att komma ihåg att Greta inte är problemet här och trots sina vaga uttalanden så borde vi vara glada över att någon väcker allvaret i frågan. Problemet är politikerföraktet som kan växa bland protestanter vilket jobbar tvärtemot det vi borde sträva efter: fler unga med klimatet i åtanke i en position att göra något, det vill säga riksdagen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *