Lukas Sveilis: Jag vill också vara en hjälte

Lukas Sveilis: Jag vill också vara en hjälte

Vid blodgivning säger man att det finns två hjältar, den som ger blod och den som får.

Man kan behöva blod av flera skäl. Det är inte enkelt att brottas med en skada, föda barn eller bekämpa cancer utan hjälp, därför är att ge blod är en otroligt stark gåva. Man ger en bit av sig själv till någon annan som har det svårt. Blodgivning räddar liv och därför är det livsviktigt att vi gör det så enkelt som möjligt för personer som vill ge, att kunna göra det.

En man som har haft sexuellt umgänge med en man är inte lämplig till att bli blodgivare.

-Socialstyrelsen

Jag får idag tyvärr inte ge blod. Detta är på grund av en regel som begränsar homosexuella mäns möjlighet till att bli blodgivare. Man har gjort sig skrajsen över HIV-viruset och som konsekvens bestämt sig för att blunda för en betydande del av befolkningen. Detta är problematiskt då viruset egentligen inte är epidemin som den en gång i tiden var.

HIV är inte längre en dödsdom. Medicinens framgång och forskningens upptäckter har lett till en rad stora framgångar. Bromsmediciner gör det möjligt att leva ett liv utan symptom och inte heller riskera smitta andra heller. PrEP, ett förebyggande medel, gör det nästintill omöjligt att bli smittad oavsett hur oförsiktig man må vara. Det är inte heller många som blir smittade. 2017 rapporterades under 100 smitningar i Sverige. Av dessa är det en ännu mindre del homosexuella samt uppfyller samtliga andra krav som socialstyrelsen ställer.

Antalet blodgivare i länet blir färre – fler behövs för fortsatt säker sjukvård

-GeBlod

I slutändan handlar det om liv eller död för många, jämställdhet för fler och en folkhälsa för oss alla. Det är oetiskt att exkludera homosexuella från att medverka och ologiskt att basera sina beslut på subjektiva bedömningar. Istället skulle jag hellre vilja se ett regelverk som utgår ifrån riskbeteende och inte läggning.

För jag vill också vara hjälte.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *