Jacob Cernvall: Välj friheten studenter!

Jacob Cernvall: Välj friheten studenter!

Studentens tid är nu kommen. Att sluta den trygga skolan som socialdemokratin byggt för att följa oss så här långt kan skapa oro. Det har funnits tydliga regler, obligatorisk närvaro, tydliga mål och riktlinjer. Den verklighet man känt till kommer att drastiskt förändras. Var dock inte orolig. Avgångselever är på väg ut i ett samhälle mer influerat av klassisk liberalism. Du kommer nämligen få göra det du vill, när du vill och var du vill.

Skolan och ditt sammanhang har tidigare avgjort vad man är för person, utifrån reglerna och kunskapskraven kan man enkelt peka ut den “dåliga studenten”. Världen är större än så. Välkommen till friheten att handla efter din egen moraliska kompass för du kommer att avgöra vilka principer som är värda och följa. Den största skillnaden är att du kommer kunna välja sammanhang efter dina principer.Staten bestämmer en del men inte i samm utsträckning. Det finns ingen rektor, förmyndare eller lärare där att sätta ramar för ditt personliga liv.

Världen verkar vara en stor plats, full med ondskefulla intressen. Den består dock av människor som varit i din sits. Om du kollar på dina klasskompisar, är de onda? Troligen inte speciellt.  Någon gång har alla i samhället gått ut skolan och kommit in i världen för att forma den. Du kan också förändra världen efter dina principer. Detta likt alla som gått ut skolan före dig gjort.

Tidigare har ditt värde officiellt bestämts av dina betyg och meriter. I ett socialistiskt system har du nämligen tydliga överordnade mål. Din klass som kollektiv skulle nå bra resultat, resultat inom områden och på ett sätt som skolverket bestämt. Detta är över, du bestämmer din mening nu och du är din egen lyckas smed. Det kan verka svårt, eftersom du inte är van att få lov att välja vad som ger dig den största sinnesron. Höga meritpoäng kan liknas med hög lön, ytterst få strävar efter hög lön för att ge mening. Att jobba, hjälpa familjen och höja ett glas kan istället vara din väg framåt om du vill just det.

Oavsett hur det går för dig så hoppas jag att du kommer känna igen dig i friheten ovan. Den är dock bara självklar i det liberala samhälle som marknaden mestadels utgör. Om fel idéer styr samhället blir det snabbt en skolinstitution. Där rektorn eller regeringen bestämmer överst om allt. Där läraren har direkt kontroll över kulturen i din grupp. Där du delar schema med andra som inte är anpassat efter ditt tycke. Där dryck bara kan fås genom statliga regler. Du har lämnat den typen av kontext där ditt värde verkar stå på en lista med betyg, där din klass var den minsta enheten och där staten har bestämt var du skulle vara under veckans ljusa timmar. Gå inte tillbaka, välj friheten, välj liberalt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *