Henrik Dalgard: Varför liberaler bör se varje minut av VM

Henrik Dalgard: Varför liberaler bör se varje minut av VM

Fotboll är något som oftast snabbt förkastas inom den borgerliga sfären. Den klassiska sporten beskrivs som kollektivistisk, bakåtsträvande och även i vissa fall som rent skadlig. Dessa beskrivningar kunde dock inte vara mer felaktiga. Faktum är att fotbollen personifierar några av de mest grundläggande principer som vi inom borgerligheten håller allra högst.

Idag förs ibland politiska diskussioner mellan grupper istället för individer. Då identitetspolitiken fått sitt fäste i västvärlden är numera bland det mest centrala i den politiska diskursen om du är man eller kvinna, svart eller vit, homo eller heterosexuell. I fotbollens universum finns inte ett spår av detta. Det enda som spelar någon roll på en fotbollsplan är att vinna, och ingenting annat. När Sveriges förbundskapten Janne Andersson på en presskonferens fick frågan av en reporter från SR om varför det svenska laget inte var lika blandat som förr i fråga om ursprung blev han högst förvirrad. ”Jag tar ut den bästa truppen” svarade Janne som det var den mest självklara saken i världen. Det är precis så fotbollen är, enkel och självklar. Det är enbart dina prestationer som spelar någon roll. Inte var du kommer ifrån, inte vilken hudfärg du har eller vilken gud du tror på.

Det är inte bara de 22 spelarna på planen som omfattas av denna självklarhet utan även supportrarna på läktaren. Vid första anblick kan 60 000 sjungande människor klädda i samma färger verka som typexemplet på kollektivism. Men vid andra anblicken finner man det motsatta. På en fotbollsläktare försvinner de skillnader som till vardags delar in människor i grupper och ställer dem mot varandra. När det engelska fotbollslaget Millwall spelar sina hemmamatcher kan man på läktaren se skinheads med hakkors tatuerade i pannan stå tillsammans med färgade barnfamiljer och sjunga ut sin kärlek till sitt lag. På läktaren spelar det inte heller någon roll om var du kommer ifrån eller vilken hudfärg du har. Det enda som spelar roll är du som individ och din kärlek till fotbollen.

Fotbollen för inte bara människor samman utan kan även få stora geopolitiska konflikter att stanna upp. Om en timme när jag skriver detta kommer Ryssland möta Saudiarabien i öppningsmatchen till VM. Det är två länder som är direkta fiender i det geopolitiska spelet om mellanöstern. Men idag så betyder det något. Idag möts de på en gräsplan med hela världens blickar på sig och inte för att de riskerar att starta en nationell kris, utan för att göra något så enkelt som att sparka en boll i ett mål.

I en värld där människor allt för ofta ställs mot varandra, där människor reduceras till sitt kön sin hudfärg eller klass är fotbollen verkligen en fristad. På planen och på läktaren försvinner allt det som till vardags begränsar människor. På en läktare är det bara du, sången och matchen som spelar någon roll.

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *