Adel Al-Salem: Döden på dina villkor

Adel Al-Salem: Döden på dina villkor

Att dö på sina egna villkor är extremt viktigt för en hel del människor. I slutet är det allra viktigaste att det är du som bestämmer.  Människan har alltid velat ha makten att själv bestämma över döden.

Om ett par decennier kommer döden att inte vara en definitiv sak, istället kommer makten över den att flyttas till människan. Med den utvecklingen som vi ser idag kan man förutse att människan kommer kunna leva i över 120 år. Men 120 år räcker inte för människan  

“Många åldersforskare här säger att det inte är otroligt  att medellivslängden i framtiden kommer att ligga runt 150 år” säger Sonia Arrison, som skrivit boken 100+. Med den avancerade teknologin som kan bidra till att modifiera gener eller små nanorobotar som kan fixa organ med hjälp av AI kommer människan att leva mycket längre än vad vi är vana vid idag.

Det här kommer leda till att människor som lever väldigt länge tillslut kommer att tröttna på livet och dess långa resor. Att införa dödshjälp skulle inte bara hjälpa den äldre majoriteten som vi kommer ha om ett par decennier men det kommer också att hjälpa den unga befolkningen genom att de kan ta mer plats och aktivt arbeta för att utföra deras egna mål utan att hålla bördan av att tänka på den extremt gamla delen av befolkningen.

Ur ett perspektiv som vi har idag kan dödshjälp hjälpa flera personer som har det väldigt svårt. Personer som är djupt sjuka och står inför en säker död bör ges möjligheten att dö på ett värdigt sätt, utan smärta och lidande. När du känner dig maktlös över sjukdomen eller smärtan ska det alltid finnas en utväg för dig. Du har rätten att dö utan statens inblandning, att någon annan ska få bestämma över när du ska avlida är precis som att någon annan ska bestämma när du får andas eller röra på dig. Du får göra vad människokroppen ändå kommer  göra efter all smärta.

Tankarna som man får av att bli äldre bör inte vara “Hur ska jag klara mig?” de bör vara “Vart ska jag resa?”. Man ska kunna njuta av att bli äldre utan att komma in i en depression eller period av sorg för att man inte har långt kvar i livet. Därför så ger dödshjälp en viss bekvämlighet både för äldre och unga som har ångest över framtiden.


I tidningen Världen Idag så finns det en debattartikel från 2017, i den står som följande:

“Att erbjuda abort och dödshjälp är i linje med länders plikt att respektera rätt till liv. Det anser FN:s kommitté för mänskliga rättigheter i sitt förslag till hur Internationella konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter ska uttolkas.”

Här visar FN:s kommitté på en viktig poäng – har du rätten till att ta ett liv vid början så ska du ha rätten till att ta ditt egna liv i slutet.

Jag har en fråga till alla skeptiker som är emot dödshjälp, hur kan ni rättfärdiga smärta och lidande? Det är inte moraliskt rätt att låta någon dö i smärta, att låta någon avlida i rädsla för döden eller att låta någon dö utanför deras villkor. Det naturliga är inte alltid svaret. Om vi har utvecklats genom tiderna till att ändra naturen runt oss så anser jag att vi ska kunna ändra naturen i oss.  

Jag har bara en sak till att säga till skeptiker som säger att döden bör ske naturligt, va inte rädda för vad som finns på andra sidan.

Jag kommer alltid att uppmana folk till att hålla en optimistisk syn på framtiden och dödshjälp är en del av den framtiden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *